Jak otworzyć własną cukiernię?

Spis treści:
- Jak założyć cukiernię? Dobra lokalizacja to podstawa
- Jak wybrać odpowiedni lokal na cukiernię?
- Jakie wymagania sanitarne musi spełniać cukiernia?
- Zachowanie równowagi między estetyką a funkcjonalnością
- Kilka zasad dobrego wystroju cukierni
- Lady i witryny cukiernicze w nowoczesnej cukierni
- Działania reklamowe dla małej cukierni
Każda udana inwestycja ma swój początek w dobrym biznesplanie, który pozwala na szczegółowe rozpisanie poszczególnych zadań, określenie celów oraz zdiagnozowanie szans i zagrożeń dla naszego przedsięwzięcia. Jego częścią powinna być także analiza konkurencji, którą można łatwo zrobić, odwiedzając cukiernie w okolicy, aby zorientować się w ich aktualnej ofercie oraz cenach. Biznesplan powinien także określać profil działalności, zawierać kosztorys oraz wskazywać źródła finansowania. Poza ofertą kredytową warto popytać o aktualne dotacje, które można pozyskać na rozpoczęcie działalności.
Jak założyć cukiernię? Dobra lokalizacja to podstawa
Miejsce, w którym powstanie cukiernia, ma ogromne znaczenie dla jej ostatecznego sukcesu lub porażki. Najlepsze są miejsca często uczęszczane, w centrum miast oraz w sąsiedztwie osiedli mieszkaniowych i innych sklepów. Taka lokalizacja ma jednak swoją cenę, dlatego warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Najlepiej założyć swoją cukiernię tam, gdzie nie ma jeszcze bezpośredniej konkurencji. Trzecia cukiernia na jednej ulicy to duże ryzyko, które może się nie opłacić.
Ważna jest także przestrzeń. Mały lokal będzie na pewno tańszy, ale nie pozwoli w przyszłości na poszerzenie oferty. Ciasnota może także zniechęcić klientów. Większa przestrzeń daje szersze możliwości aranżacji wnętrza oraz wprowadzania zmian wraz z rozwojem firmy. Dobry stan wybranego pomieszczenia pozwoli szybko przystosować go do własnych potrzeb i uruchomić produkcję oraz/lub sprzedaż. Pomieszczenie w gorszym stanie będzie na pewno mniej kosztować, ale jego modernizacja może pochłonąć wiele czasu i pieniędzy.
źródło: opracowanie własne
Jak wybrać odpowiedni lokal na cukiernię?
Wybierając lokal, dobrze jest już wiedzieć, jaki asortymentu będzie w stałej ofercie. Do ilości produktów trzeba bowiem dostosować ilość i rodzaj sprzętów – mebli, regałów, lad, witryn. Kawałek przestrzeni będzie niezbędny także na zaplecze oraz pomieszczenia sanitarne. Jeśli w przyszłości w cukierni mają być sprzedawane dodatkowo np. kawa lub lody, to już na wstępie warto zastanowić się nad sposobem ich podawania i miejscem dla dodatkowych urządzeń, jak witryny do lodów, czy lady sprzedażowe.
źródło: Cukiernia Liczbańscy, Luboń pod Poznaniem
Jakie wymagania sanitarne musi spełniać cukiernia?
Jakie to wymagania? Na przykład w cukierni muszą być umywalki z ciepłą i zimną wodą, odpowiednia wentylacja, spełniać trzeba także najwyższe standardy czystości. Zatrudnione w cukierni osoby muszą posiadać aktualną książeczkę zdrowia. Więcej informacji o wymogach sanitarno-higienicznych można znaleźć w dokumentach jak ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. oraz rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Lista obowiązujących aktów prawnych znajduje się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego www.gis.gov.pl.

Zachowanie równowagi między estetyką a funkcjonalnością
Jedno jest pewne, wystrój powinien łączyć funkcjonalność z estetyką. Na szczęście dostępne na rynku rozwiązania konstrukcyjne oraz technologiczne pozwalają bez problemu znaleźć równowagę między atrakcyjnym designem a cechami użytkowymi mebli i urządzeń.
Kilka zasad dobrego wystroju cukierni

Lady i witryny cukiernicze w nowoczesnej cukierni
Dla poprawy prezentacji stosuje się dzisiaj półki z oświetleniem LED o ciepłej barwie światła, która podkreśla naturalne kolory produktów. Ciągi złożone z lad ekspedientkach oraz witryn cukierniczych, witryn chłodniczych i neutralnych powinny tworzyć spójną całość. Odpowiednie modele można znaleźć na przykład w ofercie rodzimych producentów jak Cebea lub Mawi. W zależności od stylu całego wnętrza można zdecydować się na tradycyjne modele z giętą szybą frontową lub nowoczesne witryny o przeszkleniach prostopadłościennych.
Działania reklamowe dla małej cukierni
Odpowiednio wcześniej należy też zaplanować działania reklamowe, dzięki którym potencjalni klienci zostaną poinformowani o nowej cukierni i jej ofercie. Najlepiej skupić się reklamie w lokalnych mediach oraz w Internecie. Własna strona internetowa lub Fanpage na Facebooku, lokalizatory internetowe oraz wpisy do popularnych katalogów firm pomogą w pozyskaniu klientów poszukujących podobnych usług w najbliższej okolicy.
Skorzystaj z darmowej konsultacji, aby dobrać odpowiednie urządzenia.
lub