Jak otworzyć sklep spożywczy krok po kroku?

2022-04-26
Jak otworzyć sklep spożywczy krok po kroku?

Marzenia o własnym biznesie warto przerodzić w konkretne plany i z wiarą w sukces krok po kroku zabrać się do ich realizacji. Dziś zgłębimy temat otwarcia własnego, niewielkiego sklepu spożywczego.

 

Spis treści:

  1. Prowadzenie sklepu spożywczego - jak się za to zabrać?
  2. Ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego?
  3. Jak zwiększyć swoje szanse na sukces?

4 MIN CZYTANIA

 

Czy w dzisiejszych czasach, gdy niemal na każdym rogu może natknąć się na znane i lubiane supermarkety, sieci i dyskonty, mały sklep spożywczy ma w ogóle rację bytu i jednocześnie okaże się sensowną inwestycją? Okazuje się, że tak! Mimo ogromnej popularności dużych marketów kuszących promocjami i okazyjnymi cenami również niewielkie, prywatne sklepy wciąż znajdują swoje miejsca na rynku branży spożywczej. Tylko, jak otworzyć sklep spożywczy, aby odnieść spodziewany sukces? Rozważając otwarcie sklepu spożywczego, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych i podstawowych aspektów:

  • lokalizację – położenie sklepu to jedna z kluczowych kwestii, którą należy wziąć pod uwagę. Najlepiej, aby było to w miejscu często odwiedzanym przez duże grupy ludzi, w okolicy dworca, biurowca dużej korporacji, osiedla skupiającego dużo bloków, czy domków jednorodzinnych.
  • konkurencję – jeśli na danej ulicy można znaleźć już trzy tego typu sklepy, jaki planujesz otworzyć, to Twoje zyski mogą okazać się zdecydowanie mniejsze, niż gdy na danym terenie brakuje tego typu przedsiębiorstw.
  • asortyment – oczywiście ogromne znaczenie będzie tutaj stanowić nawiązanie kontaktu z dobrymi, sprawdzonymi hurtowniami. Sprzedawanie produktów sprawdzonych, cenionych i lubianych, dobrej jakości, ale jednocześnie po rozsądnych i niezbyt wygórowanych cenach.

 

Prowadzenie sklepu spożywczego - jak się za to zabrać?

Ogromnie ważną kwestię, poza niezbędnymi formalnościami, uzyskaniem niezbędnych zgód i zaświadczeń, na przykład od sanepidu, koncesji w przypadku chęci sprzedaży alkoholu, czy papierosów i całej papierologii, stanowi oczywiście także odpowiednia aranżacja sklepu spożywczego. To bardzo ważne, jeżeli zależy Ci, aby Twój sklep posiadał wyjątkowy, przytulny klimat, zachęcał do robienia zakupów i był dla klientów miejscem, w którym szybko i sprawnie załatwią swoje sprawunki i do którego z chęcią będą wracać.

Przede wszystkim, należy zaopatrzyć się w podstawowe meble i sprzęty niezbędne w sklepie spożywczym – lady, wagi sklepowe, kasę fiskalną, regały, terminal płatniczy (w dzisiejszych czasach płatność kartą to norma), metkownica służąca do drukowania i przyklejania cen na produktach. Oczywiście wiele zależy także od konkretnych artykułów, które planujesz w swoim sklepie sprzedawać – w przypadku kącika z pieczywem, czy z wędlinami, niezbędnym akcesorium będzie przykładowo także krajalnica. Kolejna kwestia to urządzenia chłodnice, czyli lodówki i chłodziarko-zamrażarki, stanowiące konieczność w przypadku sprzedaży nabiału, lodów, mrożonek.

Jeśli zastanawiasz się nad tym, w jaki sposób ułatwić sobie otwarcie sklepu spożywczego, mamy dla Ciebie parę podpowiedzi. Zacznij od rozpoznania rynku. Sprawdź, ile sklepów znajduje się w Twojej okolicy i jaki mają asortyment. Jeśli planujesz wybrać wieś, zwróć uwagę, czy jest tam wystarczająco dużo mieszkańców, by Twój biznes mógł funkcjonować w satysfakcjonujący sposób. 

Potem zapoznaj się z możliwościami, jakie są oferowane w kwestii pozyskiwania dotacji na uruchomienie działalności. Kolejnym istotnym elementem jest uzyskanie koncesji. Jeśli zamierzasz sprzedawać alkohol, potrzebne jest pozwolenie. Oświadczenie należy złożyć w Urzędzie Miasta lub gminy. 

Następnie zastanów się nad profilem biznesu (czy skupisz się tylko na artykułach spożywczych, czy nie włączysz jeszcze prasy czy chemii gospodarczej) oraz dostosuj ilość rodzaju i sprzętu do wybranego przez Ciebie asortymentu. Określ też miejsce i sposób podawania produktów strefy gastronomicznej.

Ważnym aspektem jest też wniosek do Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczący zatwierdzenia lokalu do prowadzenia własnego sklepu spożywczego. Na końcówce drogi, żeby utworzyć własny sklep spożywczy, znajduje się aranżacja wnętrz z uwzględnieniem układu funkcjonalnego i wybór właściwego oświetlenia, które podkreśli atrakcyjność asortymentu.

Checklista - otwarcie sklepu

źródło: opracowanie własne

 

Ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego?

Poza odpowiedzią na podstawowe pytanie, czyli, jak otworzyć sklep spożywczy i co stanowi niezbędne minimum, jeśli chodzi o wyposażenie sklepów, wiele osób noszących się z zamiarem otworzenia tego typu biznesu, zastanawia się pewnie, jak duże będą początkowe koszty? Oczywiście musisz wziąć pod uwagę wynajęcie lokalu oraz miesięczny czynsz i opłaty za energię elektryczną i inne rachunki. Inwestycję w wyżej wspomniane meble, sprzęty i akcesoria, w towar, w ewentualnych pracowników i sprawy formalne.

Warto już na starcie stworzyć sobie rozsądny i przemyślany biznesplan, a także postarać się o wszelkie możliwe dotacje i dofinansowania. Ciężko wskazać na konkretną kwotę, gdyż wiele będzie zależało od konkretnego miasta lub wsi, aktualnie panujących cen, wielkości sklepu i tym podobnych kwestii. Na pewno będzie tutaj mowa o kilkudziesięciu tysiącach złotych, które trzeba zainwestować na początek.



Ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego

Jak zwiększyć swoje szanse na sukces?

Otwarcie własnej działalności i prowadzenie biznesu na własną rękę zawsze obciążone będzie pewnego rodzaju ryzykiem. Musisz zdawać sobie sprawę z ewentualnych skutków, jakich możesz się spodziewać – zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych. Nie bez znaczenia będzie tutaj Twoja pasja, zaangażowanie i wiara w sukces takiego przedsięwzięcia. Warto postawić na krótką, wpadającą w ucho i chwytliwą nazwę. Oczywiście kolejną możliwością jest założenie własnego sklepu pod szyldem znanej marki, na zasadzie tzw. franczyzy lub stworzyć od zera indywidualny projekt.

Opłaca się także zainwestować w skuteczne działania promocyjne – zarówno poprzez plakaty, ulotki, billboardy, jak również informacje i newsy zamieszczone w Internecie. Nie bez przyczyny mówi się w końcu, że to właśnie „reklama jest dźwignią handlu”. Nie można także zniechęcać się już na samym początku, nawet jeśli nie wszystko będzie od razu szło tak, jak tego oczekiwałeś. Zazwyczaj musi upłynąć trochę czasu, zanim ludzie przyzwyczają się do nowego miejsca, zaufają Ci i interes rozkręci się, nabierając rozpędu.

 

Zastanawiasz się nad otwarciem sklepu spożywczego? Pomożemy dobrać sprzęt!

 

Poznaj ofertęSkontaktuj się

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel