Jak utrzymać krajalnicę w czystości?

2019-11-02
Jak utrzymać krajalnicę w czystości?

Krajalnice znajdują obecnie szerokie zastosowanie w gospodarstwach domowych, sklepach, placówkach gastronomicznych czy firmach cateringowych. Służą do krojenia chleba, serów, wędliny, mięsa, ułatwiając i przyspieszając pracę w kuchni. W przypadku takich urządzeń niezwykle istotna jest ich właściwa eksploatacja, czyli wykorzystywanie tylko zgodnie z przeznaczeniem oraz systematyczne czyszczenie i konserwacja krajalnic.

Wszystkie krajalnice posiadają ostre części, które umożliwiają precyzyjne cięcie nawet na cienkie plasterki, dlatego należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi, aby praca była nie tylko wygodna, ale także bezpieczna. Przy zastosowaniach profesjonalnych pracownicy powinni być odpowiednio przeszkoleni zarówno w zakresie użytkowania krajalnicy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, jak i odpowiedniego utrzymywania urządzenia w czystości. Kwestia czyszczenia jest w tym przypadku rzeczą szczególnie ważną, ponieważ urządzenia tego typu mają podczas pracy stały kontakt z żywnością. Wszelkie zaniedbania mogą zatem doprowadzić do rozwoju bakterii groźnych dla zdrowia pracowników oraz klientów firmy.

Zagrożenie bakterią listeria

Krajalnice pracują najczęściej w temperaturze pokojowej. W takich warunkach resztki jedzenia, mięsa czy nabiału, które pozostają na częściach krajalnicy, mogą spowodować rozmnażanie się bakterii takich jak listeria. Dlatego ważne jest częste mycie i konserwacja krajalnicy, aby bakterie nie miały szansy się rozwinąć. Listeria monocytogenes wywołuje chorobę zwaną listeriozą i jest naprawdę niebezpieczna. Aż 20 do 30 procent zakażeń kończy się śmiercią. Bakteria jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, niemowląt, osób w starszym wieku i osłabionych chorobą. Najczęstszym źródłem zakażenia tą bakterią jest zepsute mięso, surowe lub gotowane, a także różnego rodzaju sery, ryby, nieświeże sałatki. W USA listeria powoduje co roku ok. 2 500 zachorowań i 500 przypadków śmiertelnych, więcej niż salmonella. W Kanadzie w 2008 roku skażona bakterią partia żywności spowodowała śmierć 20 osób. Choć takie przypadki zdarzają się dość rzadko, zagrożenie jest realne. Z tego powodu krajalnice do mięsa, wędlin i nabiału wymagają codziennego dokładnego czyszczenia bez względu na to, jak długo urządzenie danego dnia pracowało.

Utrzymanie krajanicy w czystości

Właściwe czyszczenie krajalnicy 

Krajalnicę trzeba czyścić po każdym jej zastosowaniu, bez odkładania tej czynności na później. Do każdego urządzenia dołączona jest instrukcja obsługi, w której można znaleźć dokładne wskazówki dotyczące zarówno sposobu użytkowania, jak i metod konserwacji oraz czyszczenia. Krajalnicy nie zanurza się w wodzie, do jej mycia nie używa się również strumienia wody pod ciśnieniem. Dotyczy to szczególnie modeli elektrycznych, ale generalnie zasada ta dotyczy wszystkich urządzeń krojących. Zatem jak czyścić krajalnicę?

Do usuwania resztek żywności najlepiej używać miękkiej ściereczki oraz przeznaczonego do tego celu środka czyszczącego. Specjalistyczne preparaty stworzone z myślą o branży spożywczej i gastronomicznej niszczą bakterie i skutecznie usuwają tłuszcz, nie powodują przy tym uszkodzeń powierzchni i są bezpieczne dla ludzi. Do czyszczenia krajalnic przeznaczone są m.in. środki antybakteryjne Qemia. Dokładnie umyte powinny być wszystkie powierzchnie, które miały kontakt z produktami spożywczymi. Podczas czyszczenia lepiej unikać ostrych narzędzi i szczotek, które mogłyby porysować powierzchnię. Po umyciu i dezynfekcji krajalnicę należy wytrzeć do sucha. Konstrukcja urządzeń takich producentów jak Ma-Ga oraz Celme ułatwia czyszczenie i zapobiega przypadkowym skaleczeniom, niemniej jednak zawsze należy zachować stosowną ostrożność.

Konieczność profesjonalnej konserwacji

Codzienne dbanie o czystość to nie wszystko. Dla utrzymania urządzenia w dobrym stanie technicznym konieczna jest systematyczna konserwacja krajalnicy przeprowadzana w wyspecjalizowanym serwisie. Tylko w takim miejscu fachowcy potrafią usunąć resztki, które utknęły w miejscach niedostępnych podczas standardowego mycia, a do tego odpowiednio zadbać o te części urządzenia, które odpowiadają za jego skuteczność i wydajność.

W naszym serwisie zajmujemy się naprawą i konserwacją krajalnic firmy Ma-Ga i Celme należących do najchętniej kupowanych w naszym kraju. Usługi obejmują m.in. ostrzenie lub w razie potrzeby wymianę tarcz, czyszczenie i naoliwienie ostrzarki oraz dokładne czyszczenie i usunięcie pozostałości po krojonych produktach oraz bakterii, grzybów i pleśni za pomocą wysokiej jakości detergentów.

W przypadku tak niezbędnego wyposażenia sklepu lub gastronomii, jakim jest krajalnica, nie warto oszczędzać na profesjonalnej konserwacji. Tylko codzienne czyszczenie za pomocą specjalistycznych środków oraz regularny serwis krajalnic zapewniają spełnienie wymogów sanitarnych oraz bezpieczeństwo pracy osób obsługujących tego typu urządzenia. Zapraszamy wszystkich, którzy szukają sprawdzonego serwisu dla swoich krajalnic. Nasi specjaliści chętnie udzielą Państwu wszelkich informacji na temat oferowanych usług serwisowych.

 

Licencja Creative Commons

Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019
Polecane
Krajalnica grawitacyjna do sera 310p2T CE Ma-Ga

Krajalnica grawitacyjna do sera 310p2T CE Ma-Ga

2 674,35 zł (netto)3 150,00 zł (netto)
Krajalnica grawitacyjna 612p CE Ma-Ga

Krajalnica grawitacyjna 612p CE Ma-Ga

3 820,50 zł (netto)4 500,00 zł (netto)
Krajalnica FA 250 CELME

Krajalnica FA 250 CELME

1 214,10 zł (netto)
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel