Jak prawidłowo dbać o czystość zakupionego urządzenia chłodniczego?

2021-05-31
Jak prawidłowo dbać o czystość zakupionego urządzenia chłodniczego?

Nie da się ukryć, że urządzenia chłodnicze pracują na bardzo wysokich obrotach. W przeciwnym wypadku nie byłyby one w stanie zapewnić produktom spożywczym optymalnej do ich przechowywania temperatury. Ciągła praca urządzeń chłodniczych nie ułatwia jednak ich konserwacji. To z kolei ma ogromne znaczenie na ludzkie zdrowie oraz samopoczucie. Przechowywanie w nich artykułów spożywczych wymaga bowiem dokładnego oraz regularnego czyszczenia. Jak zrobić to poprawnie? W poniższym poradniku podpowiadamy, jak skutecznie czyścić urządzenia chłodnicze.

 

Spis treści:

  1. Co wpływa na powstawanie zabrudzeń?
  2. Jak często należy czyścić urządzenie?
  3. Dlaczego warto regularnie czyścić urządzenia chłodnicze?
  4. Samodzielna konserwacja urządzenia chłodniczego — instrukcja krok po kroku
  5. Czyszczenie urządzenia chłodniczego — instrukcja krok po kroku

7 MIN CZYTANIA 

 

  Co wpływa na powstawanie zabrudzeń?

Zanim powiemy o tym, w jaki sposób pozbyć się brudu, odpowiedzmy sobie na pytanie, co powoduje jego powstawanie? Tempo powstawania zabrudzeń na urządzeniach chłodniczych uwarunkowane jest m.in. od miejsca, w którym jest ono zlokalizowane. Urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych są najczęściej narażone m.in. na tłuszcz, który jest trudny do usunięcia. Podobnie jak i bakterie, które mogą gromadzić się na sprzęcie, używanym w sklepach spożywczych. Niewidoczne dla oka często gromadzą się w ciężko dostępnych zakamarkach maszyny, np. w części pod obudową. Okazuje się jednak, ze występowanie mikroorganizmów jest tak naprawdę nieuniknione. Powstają one m.in. pod wpływem:

  • Temperatury – zarówno na zewnątrz komory, w jej środku, jak i produktów, które są w niej umieszczane;
  • Zbyt dużej wilgotności;
  • Rodzaju izolacji, jaka została zamontowania w urządzeniu chłodniczym;
  • Częstotliwości, z jaką komora jest otwierana.

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ROZWÓJ MIKROORGANIZMÓW

 

 Jak często należy czyścić urządzenie? 

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: należy to robić tak często, jak jest to potrzebne, a im częściej, tym nawet i lepiej. Często zdarza się bowiem, że gromadzący się w komorze urządzenia brud, nie jest widoczny gołym okiem. W przypadku powstawania pleśni i innych zabrudzeń ich obecność od razu rzuca się w oczy. Mając z nimi do czynienia, należy również dokonać czyszczenia tak szybko, jak to możliwe. Lepiej jest jednak odpowiednio wcześniej wyczyścić urządzenie, niż doprowadzić je do rozwoju mikroorganizmów. Dlatego czyszczenie całego urządzenia zaleca się przeprowadzać profilaktycznie — co pół roku. Mowa tu o kompleksowym przeglądzie, czyszczeniu oraz dezynfekcji. Elementy takie jak skraplacz, czy pojemnik na skropliny, należy czyścić przynajmniej raz w miesiącu — można to zrobić odkurzaczem. Dodatkowa konserwacja wskazana jest również przed pierwszymi poważnymi upałami. Dla urządzenia oznaczają one bowiem maksymalnie wytężoną pracę.

 

Dlaczego warto regularnie czyścić urządzenia chłodnicze?

Przechowywanie artykułów spożywczych to bardzo odpowiedzialne zadanie. To, w jaki sposób jedzenie jest przechowywane, odbija się na jego jakości, walorach smakowo-zapachowych oraz terminie przydatności. Na tym jeszcze nie koniec zalet. Poniżej zamieszczamy 5 powodów, dla których warto zaplanować regularne czyszczenie chłodni. Oto one:

  1. Wyciek wody — nieoczyszczone elementy (np. zapchany skraplacz) wpływają negatywnie na pracę urządzenia. Zaniedbanie pojemnika na skropliny może stać się przyczyną powstawania wycieków;
  2. Rzadsze mycie, krótsze życie — nieregularne czyszczenie skraca czas użytkowania maszyny;
  3. Nie myjesz? Płać więcej lub cierp! — niestety to fakt, że urządzenia, o których czyszczenie nie dbamy, z czasem zaczynają pobierać więcej prądu bądź stają się źródłem hałasu;
  4. Utrata temperatury — zaniedbane urządzenia wymagają dłuższego schładzania się. Bardzo szybko również się przegrzewają, przez co w komorze trudno utrzymać stałą, niską temperaturę;
  5. Częstsze awarie — brak konserwacji urządzeń chłodniczych jest jedną z najczęstszych powodów usterek tego sprzętu.

Po co regularne przeglądy?

źródło: opracowanie własne

 

Samodzielna konserwacja urządzenia chłodniczego — instrukcja krok po kroku

To, jak ważne jest zachowanie sterylności urządzeń chłodniczych, nie podlega dyskusji. Pytanie pojawia się wtedy, gdy chcemy wyczyścić maszynę na własną rękę. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane zajęcie. Wystarczy zastosować się do poniższej instrukcji:

  • Odłącz urządzenie od źródła zasilania;  
  • Wykonaj oględziny, na podstawie których określisz:
    • Ilość szronu, jaka zebrała się na parowniku — im jest go więcej, tym wyższa będzie temperatura w komorze urządzenia. W praktyce oznacza to, że świeżość produktów znacznie spadnie;
    • Jeżeli z urządzenia wydostaje się woda — lokalizuj źródło przecieku;
    • Sprawdź stan uszczelek oraz szczelność drzwi;
    • Sprawdź, w jakim stanie znajdują się otwory wentylacyjne sprężarki oraz skraplacza;
  • Oceń stan czystości elementów szklanych — np. drzwi oraz półek.

Następnie możesz przejść do czyszczenia urządzenia!

 

Czyszczenie urządzenia chłodniczego — instrukcja krok po kroku

Po wstępnych oględzinach — pora zabrać się za czyszczenie. Potrzebne Ci będą: 

  • Odkurzacz z końcówką do czyszczenia — najlepiej o miękkim włosiu lub na sprężone powietrze;
  • Ciepła woda — o temperaturze max.  40ºC;
  • Środki czystości — o neutralnym składzie, czyli takie, które nie zawierają chloru, sodu itp. W przeciwnym razie mogą one uszkodzić powłokę ochronną maszyny chłodniczej; 
  • Środki do dezynfekcji;
  • Wazelina techniczna — w celu zabezpieczania uszczelek;
  • Ścierki do czyszczenia.  

Co będzie potrzebne do czyszczenia

źródło: opracowanie własne

 

Mając potrzebny sprzęt, możesz przystąpić do czyszczenia. W tym celu kolejno: Wyczyść skraplacza odkurzaczem; Pozostałe elementy umyj w ciepłej wodą — używając do tego środków myjących o neutralnym działaniu. Do czyszczenia elementów szklanych, czy metalowych można zastosować specjalnie przeznaczonych do tego środków chemicznych; Umyte powierzchnie osusz; Na końcu zabezpiecz uszczelki warstwą wazeliny technicznej.

Po zakończonym myciu możesz również zdezynfekować wnętrze komory. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko rozwoju pleśni, grzybów i innych drobnoustrojów. W trakcie dezynfekcji postępuj zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Po zastosowaniu środka spłucz powierzchnię wodą, a następnie osusz.

 

Chcesz zlecić przegląd okresowy z czyszczeniem specjalistom?

 

Poznaj ofertęSkontaktuj się

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021
pixel