Czym jest projekt technologiczny do Sanepidu i jak go sporządzić?

2019-09-30
Czym jest projekt technologiczny do Sanepidu i jak go sporządzić?
Własny lokal gastronomiczny to doskonały pomysł na dochodowy biznes. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - ponieważ nigdy nie zabraknie osób, które chciałyby smacznie zjeść, ale niekoniecznie męczyć się z przygotowywaniem ulubionych dań. Poza tym „jedzenie na mieście” to coraz popularniejsza forma spędzania czasu wolnego wśród Polaków. Zanim jednak uda nam się otworzyć tego typu działalność, musimy przygotować jeden z najważniejszych elementów, czyli projekt technologiczny do Sanepidu. Wyjaśniamy co to takiego i kto może go dla nas wykonać.

6 MIN CZYTANIA

 

Otwieramy własny lokal gastronomiczny – krok po kroku  

Uruchomienie własnej gastronomii – bez względu na jej charakter czy profil – to zawsze spore wydatki. Dlatego decyzja o otwarciu lokalu, musi być starannie przemyślana. Poza tym warto pamiętać o kolejno przebiegających po sobie działaniach. Pierwszy krok to wybór właściwego lokalu. I nie chodzi tu jedynie o jego rozmiar, a głównie o położenie. Pamiętaj – im bliżej centrum miasta, tym ceny za lokal rosną.  
Dobrą praktyką jest też wcześniejszy wywiad wśród konkurencji, czyli zebranie informacji na temat tego:
  • jak dużo podobnych lokali będzie znajdowało się w pobliżu naszego,
  • jak radzą sobie pozostałe miejsca,
  • co warto zaoferować swoim klientom, by przekonać ich do siebie.
Drugi krok to profil działalności, jaką zamierzasz otworzyć. Ażeby lokal przynosił oczekiwane zyski, trzeba odpowiedzieć sobie na kilka kluczowych pytań, wśród których znajdują się zagadnienia:
  • jakiego rodzaju menu będzie serwowane,
  • skąd będą pozyskiwane surowce do wytwarzania dań,
  • w jakiej formie będą nabywane poszczególne składniki,
  • jakie naczynia do serwowania i przygotowania posiłków będą niezbędne,
  • czy w lokalu będą serwowane również napoje, a jeśli tak to, jakiego typu: alkoholowe czy bezalkoholowe.
Kolejny etap to stworzenie dokumentacji HACCP oraz/lub GMP/GHP.  

Kiedy przygotować projekt technologiczny?

Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego – kluczem do sukcesu

Ważnym elementem przygotowań do otwarcia własnego biznesu gastronomicznego stanowi tak zwany projekt technologiczny do Sanepidu. To nic innego jak plan rozmieszczenia wszystkich urządzeń i pomieszczeń, jakie będą stanowiły wnętrze lokalu. Wykonuje się go w oparciu o istniejący już projekt architektoniczny. Musi on uwzględniać warunki HACCP oraz GMP/GHP.
Projekt tego typu można wykonać samemu bądź zlecić osobom specjalizującym się w tej branży. Drugi sposób jest o wiele bardziej bezpieczny, gdyż samemu łatwiej o popełnienie błędu, co może skutkować odrzuceniem projektu przez Sanepid. Niestety wiążę się on również z dodatkowymi kosztami.
Oto najważniejsze elementy, które powinny znaleźć się w projekcie technologicznym:
  • szatnia - dla personelu, z podziałem na szafę na odzież wierzchnią i szafę na stroje robocze;
  • WC dla personelu - dobrze, jeśli będzie ono wraz z przedsionkiem; w przypadku, gdy jest to mała gastronomia, można podpisać umowę z sąsiadującym lokalem o udostępnienie tego typu pomieszczenia;
  • WC dla gości z przedsionkiem - z widocznie wydzieloną strefą z umywalką i oddzielnym miejscem na ubikację;
  • bufet - miejsce, gdzie wydawane są posiłki lub/i napoje oraz ważny element tzw. „drogi czystej”; jego wielkość, jak i wyposażenie uzależnione jest od rodzaju menu;
  • zmywalnia zastawy stołowej - ważna część tzw. „drogi brudnej”; musi być połączona z salą konsumpcyjną, jednak wymogiem jest, by przebiegała inną drogą niż wracają brudne naczynia;
  • zaplecze bufetu (kuchnia) - miejsce, gdzie przygotowuje się wydawane dania; musi być tam czysto, a przede wszystkim powinny znajdować się w niej niezbędne do przyrządzania potraw i przechowywania półproduktów meble gastronomiczne, urządzenia czy pojemniki. Należy pamiętać o bezpiecznym przechowywaniu środków czystości.
  • sala konsumpcyjna - wnętrze, w którym będą podejmowani goście. 

Najważniejsze elementy wyposażenia, to:
  • miejsca do siedzenia – krzesła, taborety, fotele, kanapy, ale również samoróbki itp.;
  • miejsce do wygodnego spożywania dań – stoły, ławy, bary, podłoga, stoliki, itp.
Projekt technologiczny należy wykonać przed remontem oraz posiadać wcześniej projekt architektoniczny. Dlaczego to takie istotne? W pierwszym przypadku chodzi o dobrą orientację, gdzie znajdują się: instalacja gazowa, elektryczna czy kanalizacja i jak kuć, by ich nie uszkodzić. Zaś zapoznanie z projektem architektonicznym dostarczy cennych informacji na temat rozmieszczenia gniazdek, dojść do wody oraz komina. Dzięki temu łatwiej będzie dopasować rozstawienie urządzeń i rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń.  
Po wykonaniu projektu pozostaje jeszcze zestawienie kosztów przystosowania lokalu pod działalność, jaką przedsiębiorca zamierza w nim prowadzić. W przypadku, jeśli projekt technologiczny zostanie wykonany przez specjalistę, koszt usługi wpisz koniecznie w biznesplan.

Zastanawiasz się nad otwarciem gastronomii?

 

Poznaj ofertęSkontaktuj się

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep (znajdujący się pod adresem www.eladex.com.pl) przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, np. adres IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań.

Wyrażam zgodę na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, w tym z plików cookies, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę LADEX chłodnictwo-klimatyzacja Sp.j. oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności).

Niezależnie od tego, masz również prawo odmówić wyrażenia zgody na korzystanie w Internecie ze wspomnianych wyżej technologii, dostępu do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywania oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę LADEX chłodnictwo-klimatyzacja Sp.j. oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). W tym celu kliknij: „ NIE WYRAŻAM ZGODY ” bądź dokonaj zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej, z której aktualnie korzystasz (w zakresie plików cookies). Więcej informacji dowiesz się ze strony Polityka prywatności i cookies.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel