Wyposażenie cukierni oraz pracowni cukierniczej w niezbędne meble chłodnicze

2019-09-20
Wyposażenie cukierni oraz pracowni cukierniczej w niezbędne meble chłodnicze

Otwarcie własnej cukierni to prawdziwe wyzwanie, które wymaga niemałych nakładów pracy i pieniędzy. Odniesienie sukcesu w tej branży zależy głównie od jakości i smaku oferowanych wyrobów, ale także lokalizacji punktu handlowego oraz odpowiedniej prezentacji asortymentu.

 

Spis treści:

  1. Witryny chłodnicze i neutralne podstawowym wyposażeniem cukierni
  2. Dodatkowe elementy wyposażenia cukierni
  3. Jak wybrać idealną ladę chłodniczą cukierniczą?
  4. Zalety szafy chłodniczej cukierniczej

6 MIN CZYTANIA


W cukierni liczy się pierwsze wrażenie, dlatego im ciekawsza oferta, tym lepiej. Ciasta, takie jak serniki, babki, szarlotki, rolady, oraz ciastka deserowe, drożdżówki, pączki, muffiny, ciastka francuskie i oczywiście torty na pewno przyciągną wielu amatorów słodkości. Bogaty i zróżnicowany asortyment wymaga jednak szczególnej dbałości o właściwą prezentację poszczególnych kategorii produktów oraz zapewnienie im odpowiednich warunków przechowywania. Dzięki nam dowiesz się, jak wyposażyć cukiernię.

 

Witryny chłodnicze i neutralne podstawowym wyposażeniem cukierni

W cukierni klienci podejmują decyzję pod wpływem chwili, kierując się wyglądem oferowanych wypieków. Najszybciej znajdą nabywców te, które wyglądają smakowicie i świeżo, dlatego dobrze przemyślana prezentacja może korzystanie wpłynąć na zyski osiągane ze sprzedaży. Część wyrobów cukierniczych wymaga przechowywania w obniżonej temperaturze. Do ich prezentacji przeznaczone są witryny chłodnicze cukiernicze. Urządzenia te zapewniają niską temperaturę oraz dobrą widoczność wypieków, które klienci mogą oglądać przez szybę frontową prostą lub giętą. 

Czynniki, które należy wząć pod uwagę przy wyborze witryn cukierniczych, źródło: opracowanie własne

 

Na wyroby, które mogą być trzymane w temperaturze pokojowej, przeznaczone są witryny niechłodnicze oraz regały. Wszystkie meble w cukierni powinny posiadać liczne półki z przegrodami, aby produkty były estetycznie posegregowane i dobrze wyeksponowane. Elementem poprawiającym jakość prezentacji jest także oświetlenie cukierni o specjalnej, cukierniczej barwie.

 

Dodatkowe elementy wyposażenia cukierni

Niezbędnym elementem wyposażenia cukierni, podobnie jak innych punktów handlowych, jest lada sprzedażowa. Praktyczna lada cukiernicza powinna mieć blat łatwy do utrzymania w czystości i odporny na uszkodzenia. Może mieć także dodatkową wystawę, która przyda się szczególnie w niewielkich cukierniach. Witryny cukiernicze można łączyć w ciągi i tworzyć różne konfiguracje z ladami sprzedażowymi, aby jak najlepiej zagospodarować dostępną przestrzeń.

Szeroka oferta modeli o różnych parametrach pozwala wyposażyć cukiernię w niezbędne urządzenia i meble każde pomieszczenie. Jeśli powierzchnia na to pozwala, warto także zastanowić się nad wstawieniem do środka cukierni paru stolików, przy których klienci będą mogli zjeść coś słodkiego na miejscu.


Ciasta wyłożone na blasze

Jak wybrać idealną ladę chłodniczą cukierniczą?

Witryna chłodnicza cukiernicza, zwana również ciastkarką, to podstawowy element każdego punktu handlowego mającego w ofercie ciasta, torty i desery. Niska temperatura panująca we wnętrzu witryny pozwala produktom zachować świeżość i atrakcyjną formę bez względu na temperaturę panującą na zewnątrz. Utrzymanie właściwych warunków w witrynie umożliwia układ chłodzenia. Wybór urządzenia z dobrym i energooszczędnym agregatem zapewnia efektywne chłodzenie oraz mniejsze koszty eksploatacji. Wymuszony obieg powietrza pozwala na utrzymanie stałej i jednakowej temperatury w każdym miejscu wystawy. Na warunki przechowywania wpływa system kontroli wilgotności oraz funkcja automatycznego odprowadzanie skroplin. Dobrym rozwiązaniem jest także nadmuch ciepłego powietrza na szybę przednią. Zabezpiecza ją przed parowaniem, zapewniając zawsze doskonałą widoczność prezentowanych słodkości.

Istotną kwestią z punktu widzenia wyposażenia cukierni jest oświetlenie ekspozycji. Świetlówka cukiernicza o specjalnej, ciepłej barwie światła znakomicie podkreśla apetyczny wygląd wypieków. Bardzo dobrą widoczność asortymentu oferuje także oświetlenie LED. Każda witryna posiada system półek, niektóre z nich mają możliwość regulacji wysokości, a nawet kąta nachylenia. W takim przypadku łatwiej dopasować wystawę do konkretnych produktów. Pracę na stoisku cukierniczym usprawni z pewnością uchylna szyba przednia oraz drzwi przesuwne z szybą zespoloną, ułatwiając dostęp do całej wystawy.

 

Zalety szafy chłodniczej cukierniczej

Cukiernicza szafa chłodnicza to także doskonały sposób na atrakcyjną prezentację ciast, tortów, ciastek i deserów nie tylko w cukierni, ale także w kawiarni, restauracji, hotelu. Urządzenia tego typu są przeszklone z każdej strony, dlatego wystawione produkty są dobrze widoczne. Konstrukcja taka wymaga jednak odpowiedniej warstwy izolacji lub zastosowania szyb zespolonych dla zapewniania odpowiedniej szczelności. Istotne jest także dobre oświetlenie szafy, tak aby współgrała z oświetleniem cukierni. 

 

Witryna chłodniczaPrzejdź do witryn niechłodniczychSzafy chłodnicze cukierniczeWitryny nablatoweWitryny sprzedażowe

źródło: Typy witryn do cukierni, 
opracowanie własne

 

Szczelność oraz agregat dobrej marki zapewniają energooszczędne oraz długie i skuteczne działanie wybranego urządzenia. Szafa chłodnicza cukiernicza może mieć obrotową wystawę lub stałą. Obrotowa część ekspozycyjna pozwala podziwiać piękne torty, smakowite ciasta i kolorowe desery z każdej strony. Stała wystawa składa się natomiast z kilku półek szklanych lub drucianych, na których ustawiane są wyroby cukiernicze. W razie potrzeby można zamówić szafę cukierniczą na kółkach, które przydadzą się przy przestawianiu urządzenia z miejsca na miejsce.

Zobacz dostępne szafy chłodnicze producentów YATO i CEBEA.

 

Zastanawiasz się nad otwarciem lub rozwinięciem cukierni?

 

Poznaj ofertęSkontaktuj się

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Polecane
Lada cukiernicza WCh-1/C5 WO 970 ELLADA

Lada cukiernicza WCh-1/C5 WO 970 ELLADA

7 045,65 zł (netto)8 289,00 zł (netto)
Witryna chłodnicza YG-05098 YATO

Witryna chłodnicza YG-05098 YATO

5 794,05 zł (netto)6 099,00 zł (netto)
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel