Pomysł na biznes - jak otworzyć lodziarnie?
W okresie letnim nie ma miejsca, gdzie nie znajdziesz choć jednej budki z lodami. Ludzie uwielbiają jeść lody, czy to w postaci włoskich z automatu czy gałkowych. W dzisiejszych czasach mamy znacznie więcej propozycji smaków, dzięki temu klienci są jeszcze bardziej ciekawi nowości i z chęcią próbują niesamowitych smaków. Mała lodziarnia to świetny pomysł na biznes, który przyniesie duże zyski. Oczywiście należy to zrobić z głową, nie popełniając błędów. O czym trzeba pamiętać?
Spis treści:
- Budka z lodami - biznes, czyli jak otworzyć lodziarnie? Od czego zacząć?
- Ile kosztuje otwarcie sklepu spożywczego?
- Jakie wyposażenie do lodziarni potrzebujesz?
- Jak promować lodziarnie?
- Ile można zarobić na lodziarni?
Budka z lodami - biznes, czyli jak otworzyć lodziarnie? Od czego zacząć?
Jeżeli w Twojej głowie pojawi się pomysł na otworzenie lodziarni, musisz się zastanowić nad miejscem, w którym ją otworzysz. Jest to najważniejszy czynnik, który ma decydujące znaczenie, jeśli chodzi o dalszy przebieg Twojego interesu. Następnie warto pomyśleć nad rodzajem biznesu. Czy zdecydujesz się na otwarcie budki z lodami, w budynku czy może dość popularny teraz food truck? Kolejną czynnością to wybór asortymentu. Musisz wiedzieć, jaką formę wybierzesz- lody włoskie czy gałki? Bardzo ważnym punktem jest wybór, skąd tak naprawdę będziesz mieć lody. Zdecydujesz się na produkcję lodów w lokalu, poza nim, a może wybierzesz dostawę sprawdzonych lodów od dostawcy?
Jak zapewne wiesz, lody to produkt spożywczy, dlatego lokal, w którym będą sprzedawane, musi spełniać wszelkie wymogi Sanepidu. Do podstawowych i powszechnie znanych zalicza się na przykład osobne miejsce do mycia rąk i przyborów kuchennych, należy zakupić także urządzenia chłodnicze, witryny do lodów do lodziarni oraz zamrażarki.
Dodatkowo w lodziarni musi być działająca wentylacja oraz udostępniona toaleta. Oczywiście, każdy kto chce otworzyć swój biznes, musi posiadać działalność gospodarczą (w zupełności wystarczy działalność jednoosobowa). Również ważne jest przygotowanie dokumentów, bez których nie ma mowy o otworzeniu lodziarni, do takich dokumentów zalicza się między innymi wynik badania wody oraz umowa na wywóz śmieci.
źródło: opracowanie własne
Ile kosztuje własna lodziarnia?
Jeśli zastanawiasz się nad tematem: budka z lodami a biznes, to powinno Cię zainteresować, ile wyniesie otwarcie lodziarni, bo zależy to od kilku czynników. Podstawową kwestią jest, jaki lokal wybierzesz oraz czy dany lokal będzie Twoją własności czy wynajętym pomieszczeniem. Ceny wynajmu zależą od lokalizacji. W miejscach często odwiedzanych, lokale użytkowe posiadają wysokie ceny wynajmu. Dodatkowo kolejnym kosztem jest urządzenie lokalu tak, aby wyglądał schludnie oraz aby spełnił wszelkie warunki sanepidu. Przy otwarciu lodziarni bardzo ważny jest zakup odpowiedniego sprzętu, dzięki któremu można przechowywać w odpowiedni sposób lody. Orientacyjnie otwarcie małej lodziarni, gdzie nie będzie miejsca dla gości (tylko sprzedaż lodów), mieści się w granicach 20 tysięcy. Jeżeli marzy Ci się duża lodziarnia ze stolikami i krzesłami dla gości, koszty mogą sięgnąć nawet 60 tysięcy. Koszt profesjonalnych urządzeń chłodniczych może oscylować nawet w okolicach 15 tysięcy.
Jakie wyposażenie do lodziarni potrzebujesz?
Przedstawimy kilka najważniejszych propozycji wyposażenia lodziarni, dzięki którym rozkręcenie biznesu jest łatwiejsze.
- Witryny to jedne z najistotniejszych elementów wyposażenia lodziarni. Są gwarantem bezpieczeństwa, świeżości i estetycznej prezentacji Twoich produktów. Jeśli chodzi o witryny mroźnicze do lodziarni, ciekawą propozycją jest witryna mroźnicza SD-600A. Jest zamrażarką ekspozycyjną z całkowicie nowej i ekskluzywnej linii produktów do przechowywania lodów. To największy model w ofercie, o wyjątkowej pojemności. Seria A wyróżnia się eleganckimi wykończeniami ramek oraz zintegrowaną listwą cenową. Posiada panel sterujący, długość całkowitą 1845 mm oraz pojemność użytkową 575l. Przeznaczona do trudnych, profesjonalnych warunków użytkowania. Cena netto wynosi 4370 zł.
- Kolejnym urządzeniem, bez którego nie uda Ci się prowadzenie lodziarni to maszyny do lodów. Pod uwagę musisz wziąć rodzaj serwowanych lodów czy będą to gałkowe czy włoskie. Określenie tego pozwoli Ci wybrać odpowiednie maszyny, ponieważ obydwa rodzaje potrzebują innych urządzeń. Popularne frezery świetnie sprawdzą się przy produkcji gałkowych czy naturalnych lodach, natomiast do włoskich lodów najlepsza maszyna to taka typu Soft.
- Kurtyny powietrzne do lodziarni są jednymi z dodatkowych urządzeń, które mogą posłużyć jako wyposażenie w lodziarni. Dobrym przykładem jest kurtyna powietrzna FK90E - posiada nagrzewnice typu PTC. To najlepsza technologia dla zastosowań przemysłowych, co pozwala wykluczyć pojawienie się zwarć czy przebić nawet podczas dużej wilgotności. Kolejną zaletą urządzenia jest automatyczna regulacja temperatury, umożliwiająca utrzymanie temperatury w wyznaczonym zakresie. Jej cena netto to 1205,55 zł.
- Następnie warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju konserwatory do lodów. Są to po prostu specjalne pojemniki, w których są przechowywane lody. Przy sprzedaży lodów gałkowych, takie pojemniki służą do prezentacji klientom ilości posiadanych rodzajów lodów. W ten sposób zachęcasz do zakupu oraz w prosty sposób proponujesz zapoznanie się z Twoją ofertą.
- Bardzo przydatnymi elementami w lodziarni są również płukaczki do gałkownic. Posiadanie tego sprzętu jest bardzo ważne, ponieważ pozwala w szybki sposób wyczyścić gałkownice z nakładanego wcześniej smaku i nałożenie następnego bez obawy, że smaki lodów się wymieszają. Oczywiście same gałkownice to kolejny przedmiot, którego nie może zabraknąć w lodziarni. Przy tym wyborze warto zaufać znanym i polecanym markom - tylko solidne gałkownice poprawią efektywność Twojej pracy.
źródło: Wyposażenie lodziarni w ofercie eLadex, opracowanie własne
Jak promować lodziarnie?
Na dobrze wypromowaną lodziarnie również wpływ ma kilka czynników. Do najważniejszych zalicza się lokalizacja lodziarni, smak lodów, skład lodów oraz cena. Warto wybrać miejsce, w którym jest duży ruch: w okresie letnim doskonale sprawdzą się wszelkie miejsca obok parków, placów zabaw, stawów czy po prostu w centrum miasta. Duża ilość przechodniów zapewni Ci szansę na większą ilość Twoich potencjalnych klientów. Dodatkowo warto wyróżnić lodziarnie - dobrym pomysłem będzie jakaś ciekawa nazwa czy oryginalny lokal. W dniu otwarcia sprawdzają się różne promocje, opłaca się też nagłośnić otwarcie lodziarni. Do popularnych metod zalicza się roznoszenie ulotek lub informacje na serwisach społecznościowych. Jeżeli przybędą do Ciebie klienci, musisz ich zachęcić swoim produktem, aby do Ciebie wrócili. Dlatego tak ważny jest dobry i sprawdzony skład lodów, który wpływa na smak. Pyszne i zdrowe lody zawsze znajdą swoich sprzymierzeńców. Dzięki pozytywnym opiniom Twoja lodziarnia w szybki sposób zdobędzie nowych klientów, a Ty nie będziesz musiał martwić się o swój biznes.
Ile można zarobić na lodziarni?
Lodziarnia to bardziej sezonowy biznes. W upalne dni z łatwością o klientów. Jeżeli Twój lokal będzie stał w bardzo dobrej lokalizacji, możesz liczyć na duże zyski. Są to przychody rzędu około 60 tysięcy (oczywiście od tej kwoty należy odliczyć koszty stałe). Wynik na czysto jest bardzo zróżnicowany. Przy sprzyjającej pogodzie szacunkowo można liczyć na zarobek między 10 -20 tys. Jest to bardzo dobra inwestycja!
Zastanawiasz się nad otwarciem lodziarni? Skorzystaj z darmowej konsultacji.
lub