Jak wybrać najlepszą szafę chłodniczą?

2019-09-19
Jak wybrać najlepszą szafę chłodniczą?

Szafa chłodnicza to obowiązkowy element wyposażenia sklepów, restauracji czy cukierni. Właściwie dobrana do profilu działalności pozwala na utrzymanie świeżości produktów, właściwą prezentację asortymentu oraz przyczyni się do sprawnej obsługi klienta. Kluczowym pytaniem zatem jest jaką szafę chłodniczą wybrać do własnego biznesu?

 

Czym jest szafa chłodnicza?

Szafa chłodnicza to urządzenie przeznaczone do wykorzystania w branży gastronomicznej i handlowej – szczególnie tej związanej z przemysłem spożywczym czy cukierniczym. Głównym jego zadaniem jest przechowywania żywności w odpowiednich warunkach termicznych, dzięki czemu zachowuje ona dłuższą przydatność do spożycia. Jednocześnie szafa chłodnicza może pełnić także funkcje związane z prezentowaniem produktów – stąd często urządzenia wyposażone są w przeszklone drzwi i witryny, które pozwalają elegancko wyeksponować towar bezpośrednio przed klientem. Dużym zainteresowaniem cieszą się szafy chłodnicze o minimalistycznym designie – najmodniejsze w ostatnich sezonach. Pozwalają one klientowi skupić się na eksponowanych towarach,  gwarantując jednocześnie odpowiednie warunki przechowywania. Doskonale w tym zakresie sprawdzi się szafa chłodnicza cukiernicza WCh-3/C SELENA, która jest modelem, dedykowanym do cukierni. Zapewnia ona doskonałą ekspozycję sprzedawanych wyrobów cukierniczych, z drugiej strony wyposażona jest w chłodzenie grawitacyjne, które nie wysusza oferowanych produktów. Zapewnia przechowywanie towarów w temperaturze od +2 do +10 stopni Celsjusza.

Szafy chłodnicze, oprócz przechowywania towarów spożywczych, sprawdzają się także w przypadku innych produktów wymagających obniżonej temperatury, dzięki której zwiększa się ich żywotność. Do tej kategorii towarów należą m.in. kwiaty przechowywane w altanach chłodniczych.

Duże znaczenie ma nie tylko jakość tego typu urządzeń. Muszą one być jednocześnie trwałe, solidne, estetyczne, funkcjonalne i przede wszystkim niezawodne. Co więcej, powinny być także dopasowane do profilu działalności firmy oraz oferowanego asortymentu. Inne szafy chłodnicze sprawdzą się w gastronomii jako urządzenia stricte przeznaczone do przechowywania produktów, inne w sklepie samoobsługowym, gdzie klient kupi jedynie te produkty, które będą właściwie wyeksponowane w chłodziarce.  

Przykładem urządzenia, które znajdzie zastosowanie w sklepach czy małej gastronomii jest szafa chłodnicza CEV 425 TEFCOLD. Ta przeszklona, jednodrzwiowa szafa chłodnicza sprawdzi się do przechowywania artykułów spożywczych i napojów w obniżonej temperaturze w zakresie 0 do +10 stopni. Skuteczność działania zapewnia chłodzenie wymuszone wentylatorem. 

 
Szafa chłodnicza ze sklepu eLadex.com.pl

Na co zwrócić uwagę kupując szafę chłodniczą?

Szafy chłodnicze, podobnie jak wszystkie urządzenia AGD przeznaczone do działalności komercyjnej, charakteryzują się zespołem obowiązkowych cech. Przed zakupem wybranego modelu warto zapoznać się z oferowanymi przez niego możliwościami. Najważniejszą z nich jest funkcjonalność szafy chłodniczej. Tu należy zawczasu określić jakie wyposażenie wnętrza będzie odpowiednie dla konkretnej firmy. Dużą rolę gra rozmieszczenie półek, czy jakość wykończenia wnętrza. Należy także zwrócić uwagę na uchwyty do otwierania drzwi. Wszystkie te elementy związane są zarówno z komfortem użytkowania danego modelu, jak i wpływają na żywotność urządzenia. O radę warto zapytać również pracowników, którzy będą z niego codziennie korzystać – czy będzie spełniać ich wymagania i nie utrudniać pracy. Do zakładów gastronomicznych sprawdzi się szafa chłodnicza gastro C1400 BASIC marki BOLARUS, która przeznaczona jest do postawienia na zapleczu punktu. Tu szczególną rolę pełni funkcjonalność – solidna konstrukcja przeznaczona do długotrwałej i intensywnej eksploatacji, łatwa w utrzymaniu w czystości stal nierdzewna czy drzwi samozamykające z zamkiem sprawiają, że jest popularna wśród właścicieli lokali gastronomicznych. Funkcja wygodnego samoczynnego odmrażania podnosi funkcjonalność urządzenia. Atutem produktu jest możliwość zamontowania dodatkowych półek oraz postawienia urządzenia na kółkach.

Kolejnym rodzajem szaf chłodniczychszafy dwustronnie przeszklone. Takie modele, oprócz podstawowej funkcji chłodzenia posiadają obustronne przeszklenie, które z jednej strony pozwala na ekspozycję produktów od strony klienta, z drugiej strony użytkownikom umożliwia na pełen wgląd w zawartość szafy oraz umożliwia łatwy dostęp do towarów.  

Kolejną istotną cechą jest niezawodność. W branżach, gdzie świeżość żywności stanowi podstawę funkcjonowania podmiotu gospodarczego, jest to cecha nie do przecenienia. Takie urządzenie więc musi sprawdzić się w najbardziej wymagających warunkach i zapewniać stałą, niską temperaturę także w ekstremalnych warunkach temperaturowych.


Z niezawodnością związana jest skuteczna i szybka obsługa serwisowa. Kupując szafę chłodniczą należy mieć pewność, że w razie potrzeby dostawca zapewni niezawodną obsługę posprzedażową. Dlatego warto dokonywać zakupów u sprawdzonych i renomowanych dostawców urządzeń dla branży handlowej i gastronomicznej. Kupując nowy egzemplarz szafy chłodniczej otrzymuje się na nią gwarancję producenta. Zazwyczaj wydawana jest ona na okres 1 roku, choć zdarzają się wyjątki, kiedy producenci oferują klientom gwarancję 2 i 3 letnią. W niektórych firmach specjalizujących się w sprzedaży tego rodzaju sprzętu możliwe jest także wykupienie dłuższej gwarancji – zazwyczaj 3 lub 5-letniej. Warto się zdecydować na taką opcję, ponieważ przez dłuższy czas zdejmuje ona z kupującego ciężar kosztów finansowych w razie usterek, które nastąpiły po okresie gwarancji, przez co minimalizuje się ryzyko strat.

Szafy chłodnicze to urządzenia na stałe podłączone do sieci energetycznej, które w sposób ciągły pobierają prąd. Dlatego też, przy zakupie należy zwrócić uwagę na efektywność energetyczną dostępnego sprzętu. Najlepszą skalę porównawczą daje określenie ilości zużywanej energii w skali roku. Niektórzy producenci proponują urządzenia ekologiczne, które zużywają mniej prądu. Takie rozwiązania zazwyczaj są nieco droższe, ale raz poczyniona inwestycja zwraca się zazwyczaj już po roku użytkowania.  

Szafa chłodnicza SCh-Z 1200/AG ECOline marki RAPA dedykowana jest lokalom i firmom gastronomicznym i przeznaczona do lokalizacji na zapleczu zakładów. Solidny agregat wewnętrzny oraz automatyka sterująca przekładają się bezpośrednio na mniejsze zużycie prądu, przez co zapewniają niskie rachunki za energię elektryczną.

Ostatnim elementem, który ma znaczenie podczas zakupu szafy chłodniczej jest jej pochodzenie. Zakup sprzętu dobrej, sprawdzonej marki u sprawdzonego dostawcy to wprawdzie zazwyczaj większy wydatek, jednakże w zamian otrzymuje się urządzenia wysokiej jakości, o stałej sprawności obliczonej długoterminowo, pełnej funkcjonalności i właściwej ergonomii wraz z dobrym serwisem posprzedażowym. W efekcie zyskujesz gwarancję, że sprzęt będzie prawidłowo funkcjonował przez dłuższy okres czasu, będzie odpowiednio serwisowany, a firma zawsze dysponować będzie produktami o odpowiedniej świeżości.


Szafy chłodnicze - wypowiedź eksperta

 

Jaką szafę chłodniczą powinieneś wybrać dla swojego sklepu?

Właściwie dobrana do profilu działalności szafa chłodnicza to klucz do sukcesu każdej firmy. Dopasowanie wszystkich powyżej wymienionych elementów sprawi, że będzie ona nie tylko eleganckim i funkcjonalnym elementem wystroju wnętrza, ale również podniesie sprawność obsługi klientów.

Zakup szafy chłodniczej powinien być zdeterminowany przez profil działalności – inne szafy będą odpowiednie dla zakładów gastronomicznych, inne dla cukierni, jeszcze inne dla kwiaciarni. Podczas wyboru odpowiedniej szafy chłodniczej warto generalnie skupić się na kilku aspektach, które będą miały kluczowe znaczenie dla sprawności wykorzystania sprzętu. Należą do nich:

  • rodzaj i ilość sprzedawanych produktów;
  • sposób sprzedaży – inne szafy należy wybrać dla podmiotów oferujących sprzedaż samoobsługową, a inne dla tych sprzedawanych za pośrednictwem obsługi;
  • zakres temperatur, jaki oferuje konkretna szafa chłodnicza;
  • wielkość przestrzeni sklepowej i magazynowej; dopasowanie estetyczne urządzenia do wystroju i wyposażenia sklepu czy lokalu.

Łączenie funkcji – rozwiązanie dla małych placówek gastronomicznych i handlowych

W punktach handlowych oraz w gastronomii niezbędne może być także wykorzystanie szaf mroźniczych. Gwarantują one przechowywanie mrożonek w odpowiedniej temperaturze pozwalającej utrzymać produkty w stanie zamrożonym. W przypadku, gdy zaplecze lokalu gastronomicznego jest niewielkie można zdecydować się na zakup urządzenia łączącego funkcje chłodziarki i zamrażarki. W ofercie rynkowej można znaleźć produkty, które spełniają taką funkcję. W przypadku zakładów i lokali o powierzchni wystarczająco dużej, aby pomieścić różnego rodzaju sprzęt AGD, polecamy wybór osobno szafy chłodniczej i mroźniczej. Wśród polecanych na rynku urządzeń znaleźć można produkty marki CEBEA – na przykład szafę mroźniczą INOX GNF-900, która zapewnia pracę w zakresie temperatur od -21 do -18 stopni Celsjusza.

Różnorodność rozwiązań dostępnych na rynku w zakresie szaf chłodniczych i mroźniczych sprawia, że klienci mogą decydować się na modele, które dokładnie odzwierciedlają ich potrzeby, możliwości i poczucie estetyki. Warto przed ostateczną decyzją zapoznać się z bogatą ofertą firm specjalizujących się w sprzedaży i serwisie tego typu urządzeń dedykowanych do zastosowań komercyjnych.

 

Licencja Creative Commons

Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel