Jak i gdzie lubią jeść Polacy? - garść informacji z branży gastronomicznej

2019-09-26
Jak i gdzie lubią jeść Polacy? - garść informacji z branży gastronomicznej
Pizza, nietuzinkowe połączenia smaków, desery z różnych stron świata, a może owoce morza  – jakie są preferencje kulinarne Polaków? Wbrew pozorom ich znajomość bywa przydatna, szczególnie osobom, które postanowiły zaistnieć na rynku gastronomicznym.


Gastronomia – dobrym pomysłem na własny biznes

Działalność gastronomiczna to obecnie bardzo modny model biznesowy, ale i dość dobrze rokujący na przyszłość. Dlaczego? Z dwóch prostych powodów. Po pierwsze – nigdy nie zabraknie ludzi, którzy zechcą dobrze zjeść. Jeśli dodatkowo właściciel zadba o odpowiedni klimat, sukces sam zapuka do jego drzwi. Po drugie – jedzenie, to przyjemność, po którą sięgamy z różnych okazji, a tych nie brakuje. Jedne dania pomagają nam zapomnieć o ciężkim dniu i rozładować napięcie. Inne uprzyjemniają spotkania towarzyskie.

Jeszcze inne uświetniają wyjątkowe okazje. Poza tym jedzenie na mieście staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju, a gusta konsumentów wciąż ulegają zmianie. Klient chce jeść niedrogo, ale przede wszystkim smacznie i w miarę szybko. Chce mieć również większy wybór, jeśli chodzi o proponowane menu. Dlatego też wzrasta potrzeba powstawania lokali, które będą odpowiedzią na te poszukiwania.

Jak lubią jeść Polacy?

Biznes gastronomiczny może przybrać różne formy. Najbardziej klasyczne, to:  
  • catering, czyli jedzenie z dowozem we wskazane przez klienta miejsce;
  • typowy lokal gastronomiczny;
  • budka z jedzeniem;
  • food-truck, czyli rodzaj mobilnego lokalu gastronomicznego.  
Chcąc otworzyć własną gastronomię, dobrze wiedzieć, że Polacy coraz częściej i chętniej decydują się na odwiedzanie różnego rodzaju restauracji czy barów. O wiele rzadziej korzystają z usług polegających na dostarczaniu im odpowiednio skomponowanego jedzenia w wybrane miejsce. Po usługę tego typu sięgają przede wszystkim osoby będące na diecie redukcyjnej.

Wśród konsumentów, którzy decydują się na jedzenie na mieście, rosnącym zainteresowaniem cieszą się restauracje - czyli lokale, w których można zjeść naprawdę smacznie, jednak niezbyt tanio. Tego typu miejsca cieszą się też wzrastającą popularnością, gdyż stanowią wyraz prestiżu społecznego. Pozwalają również spotkać się w większym gronie – zazwyczaj rodzinnym.

Poza tym wśród grupy osób wybierających obiekty tego typu nie brakuje i takich, które poszukują nowych doznań smakowych. Inni konsumenci z kolei idą w ślad amerykańskich wzorców. Któż z nas nie zna obrazka, na którym - właśnie w restauracjach spotykają się współpracownicy w czasie lunchu czy ważni biznesmeni?  
Dobre jedzenie łagodzi obyczaje i sprawia, że czujemy się z sobą o wiele lepiej niż gdybyśmy mieli zasiąść po raz kolejny przy stole, na którym stoją jedynie owoce czy szklanki i butelka z wodą mineralną lub dzbanek z sokiem.

Co lubią jeść Polacy?

Decydując się na otwarcie własnego biznesu gastronomicznego, warto też wiedzieć, co najbardziej smakuje Polakom. Chociaż kuchnia polska jest na pierwszym miejscu, to jednym z najchętniej zamawianych dań jest… pizza. Wybierana jest ze względu na:  
  • ogromną różnorodność smaków i dodatków,
  • szybkość przygotowania,
  • wygodę.  
Pizza - jedno z najpopularniejszych dań wśród Polaków
Drugie miejsce zajmują burgery, ale w wersji „de Lux” czyli z mięsa od lokalnych dostawców i bułki wypiekanej w zaprzyjaźnionej piekarni. Trzecią pozycją są wszelkiego rodzaju makarony z dodatkami i sosami. Najchętniej wybierają je kobiety.

Jedzenie a czas wolny Polaków

Jeśli wiążemy swoją przyszłość z własną działalnością gastronomiczną, warto wiedzieć, że wielu Polaków – głównie mężczyzn – lubi czas wolny spędzać w kawiarniach i pubach. Tego typu miejsca przyciągają panów:  
  • interesującym wystrojem,
  • niepowtarzalnym klimatem,
  • dobrą muzyką,
  • bogatym menu.  
Takie lokale cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które chcą się zrelaksować w gronie znajomych czy samemu, ale nie mają na to zbyt wiele czasu. Obsługa w kawiarni jest szybka, a wśród propozycji lokalowych – prócz kawy – można znaleźć też smaczne, domowe wypieki oraz przygotowywane na miejscu kanapki. W ten sposób można na przykład skomponować sobie ekspresowe śniadanie czy pyszny lunch.  
Gastronomia jako pomysł na własny, dochodowy biznes, to dobra koncepcja. Jednak by miejsce, które powołamy do życia miało przyszłość i nie groziły mu „kuchenne rewolucje”, warto uwzględnić nie tylko swoją pasję czy umiejętności. Kluczem do sukcesu jest dobra znajomość obecnych trendów kulinarnych Polaków. Gdy połączy się jedno z drugim, można mieć niemal pewność, że biznes szybko zacznie przynosić spore dochody, a my nie utoniemy w morzu konkurencji.
 
Niezależnie jaką kuchnie będziesz przyrządzać, musisz zadbać o odpowiednie zaplecze, które znajdziesz na naszej stronie https://www.eladex.com.pl/
 
 
 
Licencja Creative Commons
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
pixel