Energia odnawialna i komory chłodnicze: Jak zmniejszyć ślad węglowy Twojego biznesu spożywczego

2023-05-01
Energia odnawialna i komory chłodnicze: Jak zmniejszyć ślad węglowy Twojego biznesu spożywczego

Ekologia to dzisiaj jedna z najważniejszych zagadnień ważne dla wszystkich ludzi na całym świecie. Biznes spożywczy zużywa mnóstwo energii, więc należy dołożyć starań, aby tę ilość zmniejszyć i aby w jak największej części była to energia zielona, czyli w pełni odnawialna.

Spis treści:

  1. Dlaczego warto inwestować w ekologię w biznesie spożywczym?
  2. Jak działają komory chłodnicze, które wspomagane są energią odnawialną?
  3. Ekologiczne rozwiązania a oszczędność — czy to się opłaca?
  4. Jak zmniejszyć ślad węglowy swojego biznesu spożywczego?

7 minut czytania

 

Dowiedz się, jak branża spożywcza może działać na rzecz ekologii i jak ograniczyć ślad węglowy, jaki jest udziałem Twojej działalności w tej właśnie branży. Wszystkiego tego dowiesz się z kilku poniższych akapitów wprowadzających Cię w tematykę oszczędzania energii, którą biznes spożywczy powinien zająć się bardzo poważnie.

 

Dlaczego warto inwestować w ekologię w biznesie spożywczym?

W ekologię warto inwestować co najmniej z dwóch bardzo istotnych powodów. Po pierwsze to nasza wspólna sprawa, aby zachować środowisko naturalne w jak najlepszym stanie, aby kolejne pokolenia ludzi także mogły się nim cieszyć. Drugi powód jest znacznie bardziej przyziemny, ale dla każdego biznesmena niezwykle ważny a właściwie najważniejszy, gdyż inwestycje w rozwiązania ekologiczne to zazwyczaj duże oszczędności na rachunkach za energię. Energia odnawialna na przykład czerpana z otoczenia za pomocą pompy ciepła to nawet kilkukrotne oszczędności na rachunkach za prąd. Podobny skutek daje wymiana urządzeń chłodniczych, czyli olbrzymich pochłaniaczy energii elektrycznej, na nowsze o znacznie lepszych parametrach. Zatem ekologia może oznaczać wyższą rentowność biznesu, co powinno każdego skłonić do sprawdzenia, co może w tej dziedzinie zmienić w swojej działalności, a w wielu przypadkach można, a właściwie należy i trzeba, zrobić bardzo wiele.

Ekologia poza oczywistymi zaletami jak dbanie o klimat i oszczędności jest dzisiaj również wyznacznikiem pozycji i prestiżu firmy. Coraz częściej stosowanie ekologicznych rozwiązań jest częścią przekazu reklamowego danego biznesu. Duże firmy i korporacje często dokonują oceny swoich kontrahentów również przez pryzmat tego jak duży ślad węglowy oni zostawiają. Zatem wszelkiego rodzaju stawianie na rozwiązania ekologiczne to również inwestowanie w dobre imię firmy oraz zwiększanie jej atrakcyjności dla większych i mniejszych kontrahentów czy potencjalnych inwestorów. Jeżeli chcesz, aby Twoje przedsiębiorstwo rozwijało się i były uznawane za warte współpracy- to oznacza dzisiaj konieczność inwestowania w rozwiązania ekologiczne i zmniejszające ślad węglowy. Dotyczy to wszystkich rodzajów działalności, a nie tylko branży spożywczej.

 

Dlaczego ekologia się opłaca?

źródło: opracowanie własne

 

Jak działają komory chłodnicze, które wspomagane są energią odnawialną?

Komory chłodnicze to dobrze izolowane pomieszczenia pozwalające na utrzymanie zadanej temperatury. To, jaka będzie to temperatura, zależy oczywiście od rodzaju produktów spożywczych, jakie będą tam przechowywane, gdyż każdy z nich może wymagać zupełnie innej temperatury. Mogą to być zarówno świeże rzeczy takie jak mięso, wędliny, owoce, warzywa czy też nabiał lub mrożonki albo lody. Dość często zachodzi także potrzeba składowania zwykłego lodu przeznaczonego do różnych celów czy to spożywczych, czy przemysłowych. Tego typu rozwiązanie jest stosowane wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba składowania tego rodzaju produktów blisko miejsca ich sprzedaży czy przetwarzania. Mogą to więc być takie rodzaje działalności jak:

  • sklep spożywczy ogólny lub sklepy specjalistyczne (sklep z serami, sklep rybny, sklep mięsny i tym podobne);
  • lodziarnia;
  • restauracja;
  • bar;
  • stołówka;
  • cukiernia;
  • hotel;
  • motel;
  • firma cateringowa;
  • hurtownia spożywcza;
  • hurtownia medyczna;
  • zakład przetwórstwa spożywczego;
  • szpital;
  • kwiaciarnia.

Oraz wiele innych, gdzie konieczne jest utrzymanie niskiej temperatury w celu zapewnienia na przykład świeżości produktów spożywczych. Komory chłodnicze działają na tej samej zasadzie co zwykłe domowe lodówki. Utrzymywanie niskiej temperatury jest zadaniem wymagającym zużywania bardzo dużych ilości energii. To, jak dużo zostanie jej zużyte, zależy od różnicy temperatur między wnętrzem a otoczeniem komory chłodniczej lub mroźniczej, gdzie może ona wytwarzać i utrzymywać temperatury w zakresie od -5 do -30 stopni Celsjusza. Drugim czynnikiem decydującym o zużyciu energii przez komory chłodnicze jest ich stopień izolacji termicznej. Im będzie on wyższy, tym mniej energii będzie zużywanej przy zapewnianiu niskiej temperatury wewnątrz. Ma to również znaczenie na przykład przy awarii prądu, gdyż lepsza izolacja oznacza wtedy dłuższy czas, zanim temperatura w środku podniesie się powyżej dopuszczalnego dla danych produktów maksimum. Duża ilość pochłanianej energii oznacza duże rachunki za prąd, jakie będziesz musiał płacić co miesiąc. Właśnie dlatego pracę takich urządzeń warto wspomagać energią ze źródeł odnawialnych. Najlepszym sposobem wykorzystywania energii odnawialnej jest użyciem komory chłodniczej wyposażonej w agregat chłodniczy dzielony, a nie monoblok. Agregat dzielony (typu split) oznacza, że część wyrzucająca energię cieplną z wnętrza komory wyprowadzona jest na zewnątrz budynku. W systemie monoblok ciepło jest wyrzucane obok komory, tak jak w lodówce zawsze nagrzana jest kratka znajdująca się z jej tyłu. Rozdzielony agregat pracuje dokładnie tak jak rewersyjna pompa ciepła w trybie chłodzenia. Temperatura na zewnątrz budynku jest z reguły dużo niższa niż w jego wnętrzu, więc takie rozdzielenie agregatu pozwala na znacznie oszczędniejszą pracę.

Ciepło, które zostaje przetransportowane na zewnątrz komory chłodniczej, może także zostać wykorzystane do podgrzania wody w specjalnym zbiorniku. Liczne gałęzie przemysłu, w którym wykorzystywane są olbrzymie chłodnie, stosuje właśnie tego typu technologię, pozwalającą uzyskać praktycznie za darmo wodę o temperaturze 60 stopni Celsjusza, którą można wykorzystać do najróżniejszych celów na terenie zakładu lub też nawet poza nim – stając się lokalnym dostawcą ciepła i ciepłej wody, co może przynieść znaczące wpływy do kasy firmy.

 

Co wpływa na ilość zużytej energii?

źródło: opracowanie własne

 

Ekologiczne rozwiązania a oszczędność — czy to się opłaca?

Ekologia i rozwiązania stawiające na dobre dla klimatu źródła, czyli energia odnawialna są często drogie w fazie wdrażania i instalacji, ale przynoszą w dłuższej perspektywie znaczne oszczędności. Przy stale rosnących cenach energii elektrycznej warto maksymalnie zmniejszyć jej zużycie. Posiadanie własnych źródeł wytwarzających prąd takich jak panele słoneczne może także być przydatne w przypadku awarii i braku zasilania. Trendy na wszystkich rynkach są takie, aby ograniczać zużycie energii i eliminować najbardziej trujące oraz ocieplające klimat jej źródła. Prawdopodobnie firmy i branże najbardziej ‘energożerne’ będą stale zachęcane lub przymuszane do działań ekologicznych. W praktyce może to oznaczać coraz większy nacisk na ekologiczne rozwiązania, które będą wprowadzane przez rząd poszczególnych państw za pomocą na przykład podnoszenia opłat za zbyt duże zużycie energii lub za wykorzystywanie nieekologicznych jej źródeł. Warto być w czołówce firm korzystających z zielonej energii i dawać dobry przykład pozostałym podmiotom w branży.

 

Jak zmniejszyć ślad węglowy swojego biznesu spożywczego?

Jak ograniczyć ślad węglowy w biznesie spożywczym? Przede wszystkim powinieneś zadbać o sprawdzenie jakiej klasy urządzenia chłodnicze eksploatujesz. To właśnie one są głównymi ‘winowajcami’ dużego zużycia energii. To najprostszy i najszybszy sposób na poprawę zarówno rachunków jak i ekologiczności Twojego biznesu. Wymień wszystkie stare szafy chłodnicze, lodówki, zamrażarki czy witryny chłodnicze oraz urządzenia takie jak lada chłodnicza na najnowsze modele zużywające znacznie mniej energii elektrycznej. To natychmiastowa zmiana, która przy okazji oznaczać będzie także spadek hałasu, gdyż nowsze sprzęty z reguły są znacznie cichsze, a dzięki lepszej izolacji rzadziej uruchamiają się ich agregaty.

Staraj się unikać korzystania z otwartych regałów i przeszklonych witryn chłodniczych tam, gdzie nie jest to konieczne. Produkty oczekujące na sprzedaż lub dalszą obróbkę możesz trzymać w lepiej izolujących lodówkach, lub zamrażarkach. W przypadku większej ilości takich produktów pomyśl o instalacji komory chłodniczej, która w przeliczeniu na jeden produkt zużywa najmniej energii, więc jest rozwiązaniem najbardziej ekologicznym.

Pamiętaj przy zamawianiu dowolnego sprzętu chłodzącego, aby sprawdzić, czy na pewno zostały w nim zastosowane ekologiczne czynniki chłodzące bezpieczne dla środowiska.

Kolejną ważną możliwością działań ekologicznych jest instalacja paneli słonecznych. Jeżeli dysponujesz własnym magazynem, sklepem, hurtownią albo zakładem produkcyjnym to z pewnością znajdzie się na jego dachu lub ścianach miejsce na instalację fotowoltaiczną, która pozwoli Ci również na oszczędności na rachunkach za prąd.

 

Wymiana urządzeń na te  o wyższej klasie energetycznej unikanie korzystania  z otwartych regałów instalacja komory chłodniczej zamiast korzystanie z kilku lodówek Wymiana oświetlenia na LEDowe instalacja paneli  słonecznych stosowane ekologicznych czynników chłodzących Jak zmniejszyć ślad węglowy swojego biznesu?

źródło: opracowanie własne

 

Odpowiedzią na pytanie jak ograniczyć ślad węglowy jest także sprawdzenie pozostałych urządzeń, jakie zużywają prąd w Twojej działalności. Wymiana oświetlenia, systemów klimatyzacji, termoizolacja budynku oraz wiele podobnych działań może znacząco zmniejszyć zużycie paliw kopalnych przez Twoją firmę – zużycie pośrednie poprzez dostarczany prąd. Jeszcze więcej możesz zdziałać, zmieniając źródła ciepła, których używasz na przykład do przetwarzania żywności. Na przykład przejście z pieców węglowych na piece gazowe lub elektryczne zasilane częściowo z paneli słonecznych w piekarni to bardzo duża poprawa jej śladu węglowego. Dodatkowa instalacja kominowego wymiennika ciepłą to oszczędność nawet 15 procent energii zużytej w piecu.

Przystąp zatem do aktywnego działania proekologicznego i zacznij od wymiany swoich sprzętów chłodzących na takie zużywające znacznie mniej energii, co pozwoli Ci połączyć ekologię z niższymi rachunkami za energię elektryczną. Jeśli potrzebujesz chłodzić duże ilości towarów spożywczych, zamiast kilku pojedynczych urządzeń, zdecyduj się na komorę chłodniczą lub mroźniczą. Odczuje to zarówno Twój portfel jak i przyszłe pokolenia, które będą wdzięczne za zachowanie klimatu i przyrody świata w lepszym stanie.

 

 

Zastanawiasz się nad zamontowaniem komory? Skorzystaj z darmowej konsultacji.

 

Rozpocznij czat

lub

Poznaj ofertę

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023
Polecane
Lada chłodnicza WCh-7/1330 OFELIA chłodzenie statyczne

Lada chłodnicza WCh-7/1330 OFELIA chłodzenie statyczne

7 300,65 zł (netto)8 589,00 zł (netto)
Lada chłodnicza L-E1 MAX 202/107  RAPA

Lada chłodnicza L-E1 MAX 202/107 RAPA

10 423,90 zł (netto)11 595,00 zł (netto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 540 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-11
Szybka , rzetelna i profesjonalna obsługa i dostawa , dziękujemy Panie Piotrze .
2024-06-28
Witam, super obsługa w wykonaniu Pana Szymona. Naprawdę jesteśmy zadowoleni. Rzadko się zdarza tak wykwalifikowana obsługa. Dałbym 10 na 5. Pośród wszystkich sklepów jakie spotkałem typu media expert, rtv, etc . Ten jest Diamentem a reszta cyrkonią.
pixel